Vergunning voor afvalverwerking in Ospeldijk

[23-aug-2024] Provincie Limburg gaat een bestaande veehouderij in Ospeldijk (Zwarteboordweg 4) een vergunning geven om 80.000 ton organisch afval en 10.000 ton spuiwater (afvalproduct van chemische luchtwassers) te gaan verwerken. De intensieve veehouderij mag nu al varkens en vleeskalveren houden. Ook heeft de veehouderij al een vergunning voor het verwerken van 25.000 kubieke meter mest. Deze mestverwerkingsinstallatie is overigens nog niet operationeel. Het gevolg van de nieuwe vergunning is dat er in het buitengebied van Ospeldijk een groot agro/chemisch-bedrijf ontstaat. Dit leidt volgens de documenten die bij de vergunning zijn bijgevoegd tot een grote toename van het aantal vervoersbewegingen van zware vrachtwagens.

Ontwikkeling past niet in het buitengebied

De stichtingen Natuurlijk Platform en Groen Weert zijn het niet eens met deze ontwikkeling. Een dergelijk groot bedrijf past niet in ons buitengebied. Dit soort grootschalige projecten dienen plaats te vinden op een industrieterrein nabij grote verkeersaders. In het “Inspiratiekader vitaal buitengebied Nederweert” dat eerder dit jaar in opdracht van de gemeente is gemaakt, staat beschreven dat ontwikkelingen in dit deel van Ospeldijk nog wel mogelijk zijn, maar enkel als dit gebeurt met het oog op natuurherstel en ontwikkeling. Ook past deze ontwikkeling ons inziens niet in het bestemmingsplan. De huidige bestemming is agrarisch (intensieve veehouderij) en daar past het grootschalig verwerken van (organisch) afval van andere bedrijven niet in.

Aantal bewegingen van zwaar vrachtverkeer neemt enorm toe

Het overgrote deel van de 90.000 ton afval dat verwerkt gaat worden komt van andere bedrijven (namelijk 85.000 ton). Dit zal allemaal aangevoerd moeten worden. De producten die uit de afvalverwerker komen, zullen ook weer afgevoerd moeten worden. Dit leidt tot een enorme toename van zwaar vrachtverkeer. Wat ons ook zorgen baart is dat er gebruik gemaakt gaat worden van technieken die nog niet echt gangbaar zijn. Daarmee neemt ook het risico toe dat het bedrijf meer gaat vervuilen dan nu wordt verwacht.

Zienswijze indienen

Natuurlijk Platform en Groen Weert hebben een zienswijze ingediend waarin wij uitgebreid beschrijven waarom deze ontwikkeling niet past op deze locatie. De zienswijze is hier in te zien. Ondanks dat Gemeente Nederweert eerder aan heeft gegeven geen belemmeringen te zien voor deze ontwikkeling, willen we ze toch oproepen nog een keer kritisch naar deze vergunning te kijken en ook een zienswijze bij de provincie in te dienen.

Meer informatie over de vergunning vind je hier: https://zoek.officielebekendmakingen.nl/prb-2024-11887/terinzagelegging