Fijnstofprobleem oplossen door opkopen niet gebruikte vergunning

[31-aug-2023] Gemeente Nederweert heeft een ontwerpbesluit genomen om het fijnstofknelpunt aan Kuilstraat 23 in Ospel op te lossen. Dit deel van Ospel is niet alleen een fijnstofknelpunt, maar ligt ook in het epicentrum van de gemeentelijke geurproblematiek. De veehouderij heeft een zogenaamde ‘of-vergunning’. Dat betekent dat de vergunning uit twee opties bestaat, waaruit de veehouder vrij mag kiezen. Om het fijnstofknelpunt op te lossen gaat de veehouder tegen betaling van een schadevergoeding één van de opties van zijn vergunning inleveren. Laat dat nu net de optie zijn die nog nooit in werking is geweest. Met gemeenschapsgeld wordt dus een potentieel probleem opgekocht.

Twee winnaars en een hele hoop verliezers dus

Het gevolg is dat de gemeente een fijnstofknelpunt op papier heeft opgelost, de veehouder een mooie vergoeding heeft gekregen voor een optie in zijn vergunning die hij nog nooit heeft gebruikt, en er voor de inwoners uit de buurt helemaal niets veranderd. Twee winnaars en een hele hoop verliezers dus.
Wat de buurt, en ook Natuurlijk Platform wil, is dat het geur- en fijnstofprobleem rondom de Kuilstraat integraal wordt aangepakt. De problemen in zijn zo groot, dat het probleem niet wordt opgelost door het intrekken van een vergunning die niet gebruikt wordt. De gemeente moet het luchtkwaliteitsprobleem volmondig erkennen, doelstelling formuleren en echt aan de slag gaan. En wat daarbij belangrijk is, is dat de gemeente voorkomt dat vrijgekomen fijnstof- en geurruimte die wordt gecreëerd door het opkopen van vergunningen, door andere veehouders weer (deels) wordt gebruikt om hun veehouderij uit te breiden.

Natuurlijk Platform en een aantal buurtbewoners hebben daarom een zienswijze ingediend. De volledige zienswijze is hier te lezen.