Plan voor natuurspeelplaats in Nederweert-Eind

De meesten onder ons herinneren zich een jeugd waarin het vanzelfsprekend was om rond te struinen door het bos, park of landjes aan de rand van het dorp. We hebben daar veel geleerd; door samen te spelen, risico’s te nemen (en op onze neus te gaan) en door om ons heen te kijken naar de natuur. Tegenwoordig is dit niet meer vanzelfsprekend. Veel jonge ouders van nu zijn hier niet meer mee bekend en geven dit niet door aan hun kinderen. Veel kinderen zijn bang om vies te worden, weten vaak niet waar groenten en fruit vandaan komen en krijgen geen kans om zelfstandig hun grenzen te leren verleggen tijdens spelen in de natuur. Beestjes zijn eng en alle planten zien er hetzelfde uit. Scholen trekken steeds minder tijd en geld uit voor natuureducatie en het meeste moet uit boeken geleerd worden binnen het schoolgebouw.

Waarde van natuur leren kennen

De weinige kinderen die wel met hun (groot) ouders de natuur intrekken, doen dat meestal in beschermde natuurgebieden. Deze bescherming is uiteraard belangrijk, maar je mag er als kind alleen naar kijken, maar niet aankomen en zeker niet tussen de struiken ravotten! Dit creeert een afstand naar de natuur en naar onszelf. Een probleem dat steeds groter wordt, als we hier niets aan doen. Als onze kinderen en kleinkinderen de waarde van natuur niet leren kennen, wie gaat er dan voor zorgen als wij er niet meer zijn? Met andere woorden; wat gebeurt er als de huidige natuurambassadeurs uitsterven en er geen nieuwe bijkomen?

Spelenderwijs leren is belangrijk

Vanuit ‘t Groene Speelpunt zijn we van mening dat spelen de basis is van alles dat geleerd wordt. Leren over natuur, over jezelf, je eigen grenzen en communiceren met anderen begint bij spel. Wij zien spelen in de natuur als een waardevolle toevoeging in de ontwikkeling van een kind. We zien dat hier steeds minder ruimte voor is. Letterlijk. Er zijn weinig plekken in de gemeente Nederweert waar kinderen samen kunnen struinen, door de bosjes kunnen rennen of hutten kunnen bouwen. Waar tijd en ruimte is om zichzelf en de natuur te kunnen ontdekken.

Plan voor ontwikkeling van het Rowven in Nederweert-Eind

Om die reden is er de afgelopen maanden een plan geschreven: “Plan voor Ontwikkeling van het Rowven”. Het Rowven is een klein mensgericht natuurgebied vlakbij de Banen en het Sarsven in Nederweert-Eind en is van de gemeente Nederweert. Het Rowven is een prachtig gebied met veel potentie. Vanuit ‘t Groene Speelpunt organiseren wij hier al 2,5 jaar speelactiviteiten en we zien wat hiervan het effect is op kinderen en hun ouders. We zien dat kinderen hier leren van en met elkaar, we zien hun liefde voor natuur hier ontstaan en zien hun angsten en onzekerheden verdwijnen.

We zien ook dat er buiten onze activiteiten weinig gebruik wordt gemaakt van dit gebied omdat hier een aantal basis faciliteiten ontbreken. We hebben de taak op ons genomen om een visie voor dit gebied te ontwikkelen met een plan voor aanleg van basis faciliteiten gericht op spel, natuureducatie en natuurbeleving. Het doel van dit plan is om randvoorwaarden te creëren in dit gebied, zodat kinderen en volwassenen hier op een laagdrempelige manier natuurervaringen op kunnen doen, op een manier die bij hun past. Dit kan door middel van wandelingen, spel of op een andere manier.

Samenwerken vinden we belangrijk

Dit plan is begin oktober 2023 ingediend bij de gemeente Nederweert. We gaan de aankomende tijd samen met de gemeente onderzoeken hoe we dit plan het beste kunnen invliegen en stapsgewijs tot een mooi resultaat kunnen komen.

Het is onze wens om met allerlei verschillende partijen samen te werken in dit project. Dit kan door het delen van kennis, ervaring, materialen, menskracht of financiën. Heb je interesse om iets bij te dragen of ben je nieuwsgierig naar het plan en de invulling hiervan? We horen dit graag. Je kunt ons bereiken via groenespeelpunt@gmail.com

Groene groetjes,

Lot Gommers en Miriam Princen
‘t Groene Speelpunt