Niet uit te leggen gemeentebeleid: tegelijkertijd uitkopen en uitbreiden van kippenbedrijven. Zelfs in één straat

[4-okt-2024] De Limburger berichtte afgelopen week dat een kippenhouder op de Eindhovensebaan in Nederweert twee nieu-we stallen gaat bouwen voor ruim 37.000 kippen. De krant merkte terecht op dat dat moeilijk te rijmen is met de zeer slechte luchtkwaliteit in Nederweert. Want het zijn vooral de kippenbedrijven die daarin een grote rol spe-len. De krant sloeg de spijker op de kop. De staluitbreiding is extra pijnlijk als men weet dat in dezelfde straat één pluimveehouder laatst is uitgekocht en een tweede op de nominatie staat om uitgekocht te worden. Nota bene om de luchtkwaliteit ter plekke te verbeteren. Het gaat hier om grote hoeveelheden belastinggeld.

Wethouder vertelt niet het hele verhaal

In ditzelfde krantartikel verklaart Wethouder Meessen dat deze aanvraag dateert uit 2021 en dat we tegenwoordig strengere eisen hebben voor veehouderijen. Hij suggereert daarmee dat dit tegenwoordig niet meer zou kunnen. Hij verwijst daarbij naar het gemeentelijk ‘interimbeleid veehouderij’ uit juni van dit jaar. In dat beleid is geregeld dat veehouderijen niet meer mogen uitbreiden als ze binnen 500 meter van een woonkern of natuurgebied gelegen zijn. En daarnaast moeten ze 20% minder geur en 30% minder fijnstof uitstoten. Echter, dit strengere beleid geldt alleen voor uitbreidingen waarvoor het bouwvlak moet worden aangepast. Op bestaande bouwvlakken is er echter nog veel uitbreidingsruimte. Hier gelden de strengere regels van dit interimbeleid niet. Het is dus beslist niet zo dat vanaf nu voor alle uitbreidingen strengere regels gelden zoals de wethouder suggereert.

Ook het intrekkingsbeleid snijdt geen hout

Sinds eind 2023 heeft Gemeente Nederweert ook een intrekkingsbeleid voor vergunningen die al lange tijd niet gebruikt worden. Daardoor zou verdere verslechtering van de luchtkwaliteit worden voorkomen. Maar ook dat is niet het hele verhaal. Want als de bestemming op de locatie de bestemming “intensieve veehouderij“ blijft hou-den, kan een willekeurige ondernemer, bijvoorbeeld iemand van elders, gewoon weer een nieuwe vergunning aanvragen voor een intensieve veehouderij. Dat blijkt wel uit de uitspraak van de rechtbank waarover De Lim-burger schrijft.

Meer doen dan alleen intrekken van vergunningen

Om die reden heeft Natuurlijk Platform middels een zienswijze destijds al aan de gemeente laten weten dat het intrekkingsbeleid op zichzelf niet werkt. Als je de vergunning intrekt moet je tegelijkertijd ook de bestemming van de locatie veranderen. Bovendien, en beter nog, moet de gemeente strengere uitstootnormen voor geur en/of fijnstof opstellen. Eigenlijk is dat de enige maatregel die werkelijk effectief is. Zonder sluip- en sluikwegen voor ondernemers. En zonder de grote lekstromen van belastinggeld. Het nieuwe intrekkingsbeleid is voor de bühne streng, maar stelt in de praktijk helaas weinig voor.

Schonere lucht als bijvangst van de opkoopregelingen

In het kader van schone lucht bereid de gemeente op dit moment een “programma luchtkwaliteit“ voor. In een informatiebijeenkomst zei de wethouder al dat hij niet van plan is om strengere uitstootnormen voor geur en/of fijnstof in het programma op te nemen. Dat komt later wel een keer. Daarom is dit programma ondermaats, zo denkt Natuurlijk Platform. Het “programma luchtkwaliteit“ is vooral gebaseerd op hoop. Nederweert hoopt op een grote deelname van veehouders aan de nationale opkoopregelingen en hoopt dat schonere lucht daarbij een gunstige bijvangst is. Met de mogelijk invulling van de royale uitbreidingsruimte in Nederweert, die weer aver-rechts kan gaan werken, wordt geen rekening gehouden. Harde doelstellingen en juridische normstellingen die verbetering van de luchtkwaliteit zeker stellen, zijn er niet. Dat is niet onbedoeld. Het is namelijk vast beleid van de gemeente om beslist géén (gezondheids)maatregelen te nemen die ten koste kunnen gaan van de belangen van de intensieve veehouderij.

1,6 miljoen Euro

Het ontwerp programma wordt op 8 oktober besproken in de gemeenteraad. Die moet daarvoor 1,6 miljoen Euro beschikbaar stellen, afkomstig uit de portemonnee van de Nederweertenaren.