Natuurlijk Platform stapt naar de rechter vanwege lelieteelt in Weert en Nederweert

[15-mei-2025] Lelieteelt begint een probleem te worden in de gemeenten Weert en Nederweert. Daar waar deze teelt voorheen vooral werd gekoppeld aan de bollenstreek in het westen van ons land, zien we de lelies nu ook steeds vaker terug in onze gemeenten. Meestal zijn dat telers uit de bollenstreek die hier grond pachten van lokale grondeigenaren. Tegen de kernen van Tungelroy en Nederweert-Eind liggen al grote lelievelden. Ook aan de westzijde van Weert ligt een lelieveld tegen het sportpark en de wijk Leuken aan. Natuurlijk Platform heeft de gemeenten Weert en Nederweert al begin februari verzocht hier tegen op te treden omdat er sterke vermoedens zijn dat de bestrijdingsmiddelen die worden gebruikt, slecht zijn voor onze gezondheid en de leefomgeving. Gemeente Weert heeft ons laten weten dat niet te gaan doen omdat ze de noodzaak niet ziet, terwijl gemeente Nederweert het proces vertraagt en maar geen beslissing neemt. Daarom stapt Natuurlijk Platform naar de rechter om het gebruik van de bestrijdingsmiddelen direct te doen stoppen zolang niet bekend is wat de effecten van de pesticiden zijn op onze gezondheid en onze leefomgeving.

Handhavingsverzoeken aan Weert en Nederweert

Stichting Natuurlijk Platform heeft begin februari zowel gemeente Weert als Nederweert verzocht op te treden tegen het gebruik van pesticiden bij de teelt van lelies. Bij de teelt van lelies worden grote hoeveelheden pesticiden gebruikt. Er is op dit moment echter grote onzekerheid over de effecten van deze pesticiden op de gezondheid van mens, dier en milieu. En zolang die onzekerheid er is, vinden wij dat het gebruik van pesticiden in de lelieteelt moet worden verboden. Gemeenten hebben namelijk vanuit de wet de plicht om te zorgen voor een  veilige en gezonde leefomgeving en een goede omgevingskwaliteit.

Gezondheidsrisico’s

Het gebruik van pesticiden leidt tot gezondheidsrisico’s. Niet alleen voor de telers die het gif gebruiken, maar ook voor de omwonenden. Uit onderzoek is gebleken dat de pesticiden in de wijde omgeving van de bespoten percelen worden teruggevonden. Niet alleen in natuurgebieden, maar ook in woonwijken, in huisstof en zelfs in luiers van baby’s. Langdurige of veelvuldige blootstelling aan pesticiden kan onder andere worden gelinkt aan neurodegeneratieve ziekten zoals de ziekte van Parkinson, Alzheimer en de progressieve zenuw/spierziekte ALS.

Ctgb: 'Pesticiden moeten strenger worden beoordeeld op kankerrisico'

Eindelijk heeft het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), die verantwoordelijk is voor toelating van bestrijdingsmiddelen in Nederland, onder druk van de journalistiek en wetenschap erkend dat de manier waarop zij pesticiden beoordeelt, niet deugt. Dat is een enorme doorbraak omdat het Ctgb tot voor kort altijd bleef zeggen dat de bestrijdingsmiddelen die in Nederland zijn toegelaten, veilig zijn, ondanks hele grote twijfels in de wetenschap. Daar komt ze nu dus op terug. Maar tot onze grote verbazing ziet ze toch geen noodzaak om de middelen die in het verleden zijn toegelaten opnieuw (strenger) te beoordelen. Onderzoeksprogramma Zembla heeft dit aan het rollen gebracht. Luister het korte interview met Zembla op NPO-radio 1 hier.

Ook artsen komen in actie

Op 7 mei 2025 heeft huisarts Evelien van Soldt, mede namens 200 andere artsen in Nederland, ingesproken bij de Statencommissie van Provinciale Staten van Drenthe; een provincie waar de bollenteelt ook steeds verder oprukt. Middels een bevlogen betoog roept ze overheden op om direct in te grijpen. Ze ziet in haar dagelijkse praktijk steeds meer mensen met ziekteverschijnselen waarvan sterke vermoedens zijn dat die het resultaat zijn van toenemend gebruik van bestrijdingsmiddelen in Drenthe.

Kijk hier de inbreng van huisarts Evelien van Soldt terug.

Stap naar de rechter

Het valt niet meer te ontkennen dat er grote onzekerheid is over de effecten van bestrijdingsmiddelen op onze gezondheid. En zolang die onzekerheid er is dient de overheid ons te beschermen door voorzichtigheidshalve het gebruik van bestrijdingsmiddelen aan banden te leggen. Nu onze gemeenten blijven weigeren serieus naar onze zorgen te luisteren en zelf onderzoek te doen naar de mogelijke effecten op onze gezondheid en leefomgeving zien wij geen andere weg dan de weg naar de rechter.

Wilt u ons steunen in onze strijd tegen bestrijdingsmiddelen, doneer dan via de doneer-knop! Alvast heel veel dank!