Anton en Dorianne Wijen bewogen weg van ‘het systeem’
[6-feb-2024] Natuurlijk Platform steunt de landbouwtransitie, waarin respect voor boer en natuur, gezond maar ook lekker, lokaal en duurzaam kernbegrippen zijn. Deze keer bezochten we Kaasmakerij Mildershoof, het bedrijf van Anton en Dorianne Wijen aan de Banendijk, Nederweert-Eind.
Weg van ‘het systeem’
Anton is geboren in Nederweert-Eind en woont vanaf zijn eerste jaar op de huidige plek; tegenwoordig met vrouw en drie kinderen. Ze hebben 50 hectare land, en werken ook op een deel van het aangrenzende Natura 2000 gebied de Banen samen met Limburgs Landschap. Tot 2020 boerden ze traditioneel. Maar onvrede over het monopolie van de zuivelindustrie maakte dat ze in 2020 van koers veranderden. Ze hadden beiden een kaasmakersopleiding gevolgd en wilden af van de leverplicht voor alle melk, en geen nevenactiviteiten op zuivelgebied. Ze wilden graag zelf bepalen waar ze met hun bedrijf naartoe willen in de toekomst. Daarom besloten ze zoveel mogelijk melk zelf te gaan verwerken en het restant van de productie te leveren aan Vreugdenhil, een bedrijf dat wel meedenkt met zelfzuivelende melkveehouders.

Hun 220 melkkoeien, van de rassen Holstein en Montbéliarde, worden gevoerd en gemolken met robots. Zo blijft er tijd en energie over voor hun passie, het kaas maken. Ze zorgen zoveel mogelijk voor het eigen voer en de kalfjes blijven op hun boerderij. De vleesvee kruisling kalveren worden vet gemest, geslacht en als vleespakket van eigen bedrijf verkocht in hun winkel. Door alleen met de eigen veestapel te werken worden risico’s op insleep van ziektes (zoals bijvoorbeeld MKZ) door inbreng van buitenaf vermeden en is er veel minder antibiotica nodig. Tevens is dit natuurlijk ook bevorderlijk voor het dierenwelzijn.
Kaas maken is een passie, maar je hebt wel klanten nodig
Kaas maken helpt de marge op melk te verhogen. Met gecertificeerde apparatuur uit Spanje lukte het eind 2020 om de eerste kaas te maken. Voor iedere kilo kaas is wel 10 liter melk nodig. Inmiddels zetten ze per week al een kwart van de melk om in zo’n 1200 kilo kaas. Streven is om over enkele jaren van alle melk kaas te maken. Momenteel zijn er 30 Goudse kaassoorten met o.a.kruiden, asperges, blauwe bessen; tevens kaassoorten op bestelling, o.a. voor Rolduc. Maar het bleek moeilijker dan gedacht om de kaas aan de man brengen. Veel speciaalzaken hebben vaste contracten met vaste leveranciers. Zelf willen ze niet aan supermarkten leveren; hun kaas moet een ambachtelijk product blijven. De kaas wordt nu verkocht in het winkeltje op het terrein van Mildershoof, net als het vlees van hun Holstein/ Montbéliarde vleesvee kruislingkalveren. Daarnaast openden ze een winkel in Roermond en zijn er in Limburg al meerdere verkooppunten, zoals het Verslokaal in Leveroy, de Fruithal Weert en de Stadsboerderij in Weert. Binnenkort gaan ze naar de markt: ‘Kaas is een goed marktproduct en dan vinden mensen uit de dorpen hier hopelijk makkelijker de weg naar ons bedrijf.’ Er zijn ook af en toe excursies om te laten zien dat het echt om ambachtelijk bereide kaas gaat. Bijna iedereen gaat daarna met wat kaas naar huis.
