Stallen worden weer gevuld in kern Nederweert-Eind

[7-nov-2024] We zijn teleurgesteld dat er plannen zijn om de 6 stallen aan Eind 12 in Nederweert-Eind weer te gaan vullen, nadat ze hebben leeggestaan. Gemeente Nederweert heeft een concept-vergunning afgegeven voor het houden van 23.800 vleeskalkoenen of 65.200 vleeskuikens. Dit enkele weken nadat de gemeente het Programma Luchtkwaliteit heeft gepresenteerd waarin werd geconcludeerd dat de slechte luchtkwaliteit in onze gemeente vooral te wijten is aan de pluimveesector. En nu worden er dus weer pluimveestallen gevuld, nota bene in de kern van Nederweert-Eind. Verbetering van de luchtkwaliteit is hiermee voor langere tijd van de baan.

Andere kalkoenenbedrijven lijken te stoppen

Wat extra pijnlijk is, is dat voor twee locaties elders in Nederweert intrekkingsaanvragen zijn gedaan voor soortgelijke kalkoenenbedrijven. Het gaat hier naar alle waarschijnlijkheid om deelname aan de landelijke stoppersregelingen. Dus op twee locaties worden dadelijk kalkoenenbedrijven met belastinggeld uitgekocht, terwijl in de kern van Nederweert-Eind de stallen weer worden gevuld.

Foto ter illustratie. Betreft niet de veehouderij genoemd in dit artikel. Bron: https://www.animalrights.nl/de-kalkoenenhouderij
Geur en fijnstof

Er is hier sprake van het activeren van een oude vergunning. De initiatiefnemer krijgt twee opties. Of hij vult zijn stal met kalkoenen (optie 1) of met vleeskuikens (optie 2). Optie 2 is de ‘schonere’ optie. In dat geval komt er 42% minder geur en 30% minder fijnstof uit de stallen ten opzichte van optie 1. Maar ongeacht de optie die wordt gekozen blijft de geurbelasting op de woningen in de nabijheid van de veehouderij erg hoog. De maximale norm voor geur uit deze ene veehouderij op een woning in de kern is 1,5 OUe/m3, terwijl uit berekeningen in de vergunning blijkt dat die oplopen tot boven de 10 in optie 1 en boven dan 6 in optie 2.

De achtergrond geurbelasting (geur van alle veehouderijen in de buurt samen), laat eveneens een zorgelijk beeld zien. Gemeente Nederweert zegt zelf dat dit type geurbelasting maximaal 10 OUe/m3 mag zijn in een woonkern. Daarboven is sprake van een onaanvaardbare milieukwaliteit. De vergunning leert ons echter dat deze achtergrond geurbelasting op de woningen in de buurt oploopt tot boven de 30 bij optie 1 en tot boven de 25 bij optie 2. Twee en half tot drie maal boven de door de gemeente gestelde norm van 10 dus.

Voor fijnstof is de situatie helaas niet veel beter. Beide opties blijven weliswaar net onder de nieuwe Europese norm die gaat gelden in 2030 (20 μg/m3 voor PM10), maar wel fors boven de norm die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) al sinds 2021 als aanvaardbaar acht (15 μg/m3 voor PM10).

In onze beleving is hier geen sprake van een gezonde leefomgeving, ook al wordt waarschijnlijk aan de juridische wet- en regelgeving voldaan. Wetende dat op korte afstand van de veehouderij een kinderopvang is gelokaliseerd, maakt het opnieuw vullen van de stallen extra zorgwekkend.

Gemeente: zoek een oplossing, het moet.

Dit soort bedrijven in de kern van dorpen is niet meer van deze tijd. Met alles wat we nu weten over de gezondheidseffecten van intensieve veehouderijen nabij woningen, moeten we dit niet meer willen. Niet alleen de omwonenden, maar ook de veehouder en gemeente zouden dit moeten willen voorkomen. We roepen de gemeente en de veehouder dan ook op niet alleen naar de kleine lettertjes op papier te kijken, maar naar een oplossing te zoeken waar niet alleen de veehouder beter van wordt. Zeker in deze tijd van de landbouwtransitie en het geld dat daarvoor beschikbaar is, moet er toch een andere oplossing mogelijk zijn.

Informatie over de concept-vergunning (inclusief alle documenten) is te vinden op:
https://zoek.officielebekendmakingen.nl/gmb-2024-436262/terinzagelegging

De stichtingen Natuurlijk Platform en Groen Weert e.o. hebben een zienswijze ingediend. Lees de zienswijze hier.