Buurt Kuilstraat Ospel baalt van uitbreiding varkenshouderij

[10-jun-2024] Dertien huishoudens, Natuurlijk Platform en Groen Weert hebben bezwaar tegen de uitbreiding van een varkenshouderij op de Kuilstraat in Ospel. Het aantal varkens gaat fors omhoog. De buurt gaat al gebukt onder veel stankoverlast en nu dreigt de stankuitstoot ook nog eens te verdubbelen! De bezwaren zijn neergelegd in een formele zienswijze die bij de gemeente is ingediend.

Zeer slechte leefomgeving

De buurt kan geen extra stank verdragen. Ze vindt het onbegrijpelijk dat er een vergunning wordt afgegeven voor de uitstoot van nog meer stank. Want de kwaliteit van de leefomgeving van een aantal woningen in de straat wordt door de gemeente zélf, als ‘zeer slecht’ beoordeeld. Desondanks geeft Nederweert de vergunning tóch af omdat de kwaliteit van de leefomgeving niet verder verslechtert. Met andere woorden: als je al in een zeer slechte leefomgeving woont, zul je die moeten blijven accepteren.

Onbetrouwbare luchtwassers

Daarnaast maken de buurt en de stichtingen zich grote zorgen over het type luchtwasser dat wordt geïnstalleerd. Het plan is een zogenaamde combiluchtwasser neer te zetten. Uit onderzoek is gebleken dat deze luchtwassers lang niet altijd doen wat ze beloven. En dan ontstaat het risico dat de uitstoot veel hoger is dan vooraf berekend. Het risico op een hogere uitstoot is niet alleen slecht nieuws voor de natuur, maar ook voor onze gezondheid. In Nederweert behoort de luchtkwaliteit al tot de slechtste van ons land en kan nog slechter worden. Dat kan niet de bedoeling zijn; we willen gezondere lucht en geen slechtere.

Centen boven gezondheid

Gemeente Nederweert erkent dat er een relatie is tussen veehouderijen en gezondheid. Het is echter nog niet bekend wát precies de genoemde gezondheidseffecten veroorzaakt. En zolang dat niet duidelijk is ziet Gemeente Nederweert geen redenen om vergunningen voor veehouderijen te weigeren. Men is namelijk bang voor planschade vanuit de veehouder. Het vaststellen van strenger lokaal beleid om de gezondheid van inwoners te beschermen, is voorlopig geen optie in het gemeentehuis. Nederweert toetst vergunningaanvragen alleen aan de huidige ruime wet- en regelgeving en zolang vergunningaanvragen daaraan voldoen gaat de gemeente er vooralsnog vanuit dat er geen gezondheidsrisico’s zijn. Centen boven gezondheid noemen we dat.

Lees de zienswijze hier.