De dilemma’s van een milieubewuste ouder

[23-apr-2024] We hebben het vaak over hoe we van politici en bedrijven verwachten dat zij zich inzetten voor een duurzame samenleving. Waar we minder bij stilstaan zijn de dilemma’s waar zij voor staan en het maatschappelijk draagvlak waar zij van afhankelijk zijn. Hoe gaan we om met de dilemma’s die we zelf tegen komen als het gaat over duurzaamheid? Hoe creëren we zelf draagvlak voor duurzame keuzes dicht bij huis? Mijn antwoord is dat we als ouders, onderwijzers en begeleiders bij jongerenclubs samen kunnen bijdragen.

Glitter slijm

Vorige week kwam een van mijn dochters voor de zoveelste keer met zelfgemaakte glitter slijm thuis. Ik vroeg haar: “Weet jij nog hoe slecht dat voor het milieu is? Dat microplastics in de natuur belanden, zo in ons voedsel en uiteindelijk in ons lichaam?” Haar reactie: “Boeie!”.

Voor mijn kinderen is die inconsistentie niet makkelijk. Ik probeer ze zo duurzaam mogelijk om te laten gaan met hetgeen we hebben, van de spullen thuis tot aan hetgeen de natuur ons biedt. Maar hoe hard iedereen ook z’n best doet, er zijn altijd verschillen. De een is er veel bewuster mee bezig dan de ander. Ook ik ben niet roomser dan de paus. Ik kan mij goed voorstellen dat al die dilemma’s die je tegenkomt en waar je bewust over moet nadenken, erg vermoeiend is.

Meer bewust worden van hoe onze keuzes van invloed zijn op de toekomst van onze eigen kinderen

Ik vind het soms dan ook moeilijk dit soort onderwerpen ter sprake te brengen zonder zelf gezien te worden als een drammer. Zelf had ik zoiets van: “Laat ik op internet zoeken op biobased slijm maken.”. Als derde resultaat kwam een leuke instructie van het WWF naar boven: https://rangers.wwf.nl/fun/binnen/zelf-slijm-maken.

We laten onze kinderen naar programma’s als “Het Klokhuis” kijken, maar vervolgens geven we zelf het tegengestelde voorbeeld. Van kinderen kun je het niet verwachten, maar als volwassenen mogen we meer bewust worden van hoe onze keuzes van invloed zijn op de toekomst van onze eigen kinderen. En niet enkel zij, maar ook specifieke groepen zoals de boeren in ons eigen dorp. Want willen we overgaan op biobased, dan dienen die grondstoffen ook ergens vandaan te komen. Wat is er nou mooier dan dat onze kinderen thuis komen en zeggen: “Ik heb vandaag natuurvriendelijk slijm gemaakt van maïs uit ons eigen dorp.”

Antoine is actief betrokken bij het Natuurlijk Platform, een stichting die zich inzet voor het creëren van draagvlak en verbinding m.b.t. duurzame, milieu- en mensvriendelijke keuzes. Voel je vrij om contact op te nemen, ook voor ideeën rond duurzame knutselprojecten. Wij kijken graag hoe we samen stappen kunnen maken.