Natuurwerkdag: Handen uit de mouwen

In het kader van de landelijke natuurwerkdag heeft de werkgroep landschapsbeheer van Natuurlijk Platform samen met een groep vrijwilligers de handen uit de mouwen gestoken.

'Verborgen vennetje' in Nederweert-Eind

We hebben onze aandacht dit keer gericht op een klein ‘verborgen’ vennetje nabij de dagcamping De Houtsberg in Nederweert-Eind. Vanwege de snelle groei van verschillende bomen en struiken rondom het ven, kregen het ven en het aansluitend gelegen heideveldje, steeds minder zonuren. En dat gaat ten koste van flora en fauna die in en rondom het ven leven.

Watersalamanders en kikkers

Door het wegsnoeien van een gedeelte van de houtopslag krijgt het ven en het heideveldje weer voldoende zon waardoor ze zich weer verder kunnen ontwikkelen. En dat is belangrijk, want de Kleine watersalamander, Alpenwatersalamander, groene, bruine en heikikker planten zich alleen voort al de waterkwaliteit van het ven voldoet aan de voor deze dieren juiste omstandigheden. En datzelfde geldt voor het heideveldje. Alleen als daar de juiste voedselplanten groeien, zullen vlinders zoals dikkopjes, er kunnen overleven.

Het was een nuttige, leerzame en vooral ook gezellige ochtend. Er was regen voorspeld, maar dat viel uiteindelijke reuze mee. Het ven en het heideveldje liggen er weer prima bij. Aan alle deelnemers: dank voor jullie inzet!