Natuurwerkdag: zaterdag 4 en zondag 5 november

Op zaterdag 4 november en zondag 5 november is er weer de mogelijkheid de handen uit de mouwen te steken en op een leuke en educatieve manier de natuur een handje te helpen. Er zijn verschillende initiatieven in het Weerterland. Uiteraard steunt Natuurlijk Platform ze allemaal!

Tungelerwallen in Altweerterheide (zaterdag 4 november 2023)

De Tungelerwallen liggen in Altweerterheide, dichtbij Weert, Tungelroy en Stramproy. Als het mooi weer was kwamen de mensen er recreëren in het zand van de zandverstuivingen. Ook kon men er naar de heide en bos. Door de combinatie van zand, hei en bos waren ook de natuurwaarden van het gebied erg hoog. Nog steeds is het gebied landelijk bekend om zijn korstmossen.

Maar de hei en het zand zijn bijna verdwenen. In het verleden is bijna het hele gebied aangeplant met bos. Men wilde het stuifzand in toom houden en wat geld verdienen aan bosbouw. Maar er is zoveel bos aangeplant, dat de hei en het zand bijna zijn verdwenen. En daarmee ook de bijbehorende natuur en de spelende kinderen en mensen.

Samen met Vereniging Natuurmonumenten wil de Ecologische Werkgroep Weert Zuid meer zand en hei terugbrengen in het gebied. Iedereen die daaraan mee wil helpen is erg welkom.

Voor meer informatie en aanmelden: https://www.natuurwerkdag.nl/klussen/heide-en-stuifzandherstel-tungelerwallen/

De Groote Peel in Ospel (zaterdag 4 november 2023)

Help je liever de kwetsbare hoogveennatuur in Nationaal Park de Groote Peel een handje mee? Ook dat kan. Ook het hoogveengebied van De Groote Peel kan je hulp goed gebruiken namelijk!

Samen met Werkgroep behoud de Peel voert Staatsbosbeheer verschillende werkzaamheden uit in de Peel, waaronder het weghalen van jonge boompjes op de heide. Waarom de boompjes weggehaald moeten worden vertelt de boswachter tijdens de Natuurwerkdag. En natuurlijk kan je nog veel meer vragen!

Voor meer informatie en aanmelden: https://www.natuurwerkdag.nl/klussen/help-de-boswachter-mee-in-nationaal-park-de-groote-peel/

Een verborgen ven herstellen in Nederweert-Eind (zondag 5 november 2023)

Kun je op 4 november niet, of heb je zin nog een extra dagje de natuur in te gaan, dan organiseert Natuurlijk Platform ook nog een werkdag op zondag 5 november. We gaan een klein heideterreintje met poel opknappen. Daarvoor trekken en zagen we boomopslag van het heideterreintje dat we in één ochtend weer klaar voor de toekomst maken. Het is een activiteit voor jong en oud waarbij ook kinderen lekker mee kunnen werken..

Voor meer informatie en aanmelden: https://www.natuurwerkdag.nl/klussen/afterparty-natuurlijk-platform-in-een-verborgen-ven/