Op weg naar een betere wereld: duurzame ontwikkelingsdoelen

[30-aug-2023] De Sustainable Development Goals (SDG’s), ook wel de Duurzame Ontwikkelingsdoelen genoemd, zijn zeventien doelen om van de wereld een betere plek te maken in 2030. Ze zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede en onderwijs, maar ook klimaatverandering en milieubescherming.

Deze ontwikkelingsdoelen zijn samen met overheden en burgers, door de Verenigde Naties opgesteld. Ze zijn bedoeld om zowel ontwikkelingslanden als ontwikkelde landen te mobiliseren om bij te dragen aan een duurzamere toekomst voor iedereen. Een toekomst die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen.

Keuzes in het dagelijkse leven maken een verschil

De SDG’s worden vaak toegepast bij overheden en bedrijven, maar ook bij organisaties zoals onderwijsinstellingen. Ook in Weert en Nederweert zijn er bijvoorbeeld scholen die de SDG’s in hun cultuur, onderwijs en bedrijfsvoering opnemen.
Maar ook als individu of gezin kun je met de SDG’s aan de slag. Het draait allemaal om het bewustzijn van de kleine en grote keuzes die je in het dagelijks leven maakt: een warmtepomp, biologische keuzes in de supermarkt, bijenvriendelijke bloemen, eerlijke chocolade of wat vaker op de fiets gaan. Bij duurzaamheid zou je misschien maar aan één of twee van deze voorbeelden denken, toch zijn ze allemaal voorbeelden van acties die uiteindelijk leiden tot een betere wereld voor ons allemaal.

Geïnspireerd?

Geïnspireerd om actief mee te gaan werken aan een betere toekomst voor ons allemaal? Kijk voor meer informatie op https://www.sdgnederland.nl/. Wil je direct in contact komen met mensen in het Weerterland die hier al actief mee bezig zijn, stuur dan een email naar info@natuurlijkplatform.nl.