Laat duizend bloemen bloeien: Herenboeren Land van Weert

[20-jul-2023] Natuurlijk Platform steunt de landbouw transitie, een complex proces dat zeker nog jaren kan duren, maar waarvan wel geleidelijk de contouren zichtbaar worden. Kernbegrippen zijn: duurzaam, biodiversiteit, respect voor de natuur en de boer, circulair, lokaal, gezond maar ook lekker en betaalbaar. Momenteel is 4% van de landbouw biologisch. De ambitie van de overheid is om 15% van het landbouwoppervlak voor biologische landbouw te gebruiken in 2030.

Nieuwe initiatieven

Momenteel zijn er in de regio verschillende succesvolle en talloze nieuwe initiatieven die de landbouw transitie vormgeven. Onder het motto “laat duizend bloemen bloeien” zetten we de komende tijd een paar van deze “bloemen” in het zonnetje. Dit keer “Herenboeren Land van Weert”.

De bloementuin, zelf plukken….
Samen duurzaam voedsel produceren met Herenboeren Land van Weert

Op een mooie woensdagmiddag in juli rijd ik met de fiets via de Grootesteeg in Weert, het boerenerf op van Herenboeren Weert. Het ziet er meteen al prachtig uit. Een deels opgeknapte boerderij, omringd door ca. 12 ha gepachte landbouwgrond. De onbespoten aardbeien en bessen worden volop geplukt door de leden. Ik zie verder verschillende soorten bonen, kolen, aardappels, uien en courgettes. De appelboompjes zien er veelbelovend uit en op de bloemen en kruidenperken staan de zonnebloemen er schitterend bij.

De kruidentuin met ruim 30 verschillende kruiden

Sylvia Kuipers, voorzitter, legt uit dat “Herenboeren Land van Weert” een coöperatie is, opgericht in 2018 met ca. 200 huishoudens. Deze inwoners van de regio Weert/Nederweert willen meer grip op wat er op tafel komt: duurzaam, milieuvriendelijk geteeld maar tegelijkertijd ook gezond, lekker en voor een goede prijs. Een prima alternatief voor de supermarkt, waar maar een klein hoekje is ingeruimd voor de onbewerkte groenten. Samen verantwoordelijkheid dragen voor een duurzame voedselproductie geeft veel energie!

De bonen, klaar om te oogsten

Het is nu het 4de seizoen en elk jaar wordt het teeltplan verbeterd, en het assortiment uitgebreid o.b.v. ledenenquêtes. Daarnaast worden verschillende rassen van één gewas geteeld zodat het oogstseizoen zo lang mogelijk kan doorlopen. Ook wordt de opeenvolging van de gewassen zodanig gepland dat dit gunstig is voor de bodemkwaliteit. De bodem verrijken en niet uitputten, is het credo. Er is een koelcel bijgekomen, meer fruitbomen geplant en ik zag de fundamenten van een 30 m lange kas, die binnenkort geplaatst wordt. Verwacht wordt dat er binnenkort ook een vergunning komt om varkens en kippen op verantwoorde manier te houden. De boer Daan, met een biologische vooropleiding, runt de zaak, gesteund door vrijwilligers, die meehelpen met zaaien en schoffelen.

Super vers weekpakket groente: een krat vol vitamines en smaak

Daarnaast is er een ploegje dat de groente en fruit oogst en op de woensdag of zaterdag (naar keus) uitgeeft aan de leden. Weert was 5 jaar geleden de tweede Herenboerenlokatie in Nederland (een initiatief van Herenboeren Nederland) en recent is de 18de Herenboerenlokatie gestart in de Wageningen.

Wil je meer weten: https://landvanweert.herenboeren.nl/
Contact: weert@herenboeren.nl