Ondanks droogte toch broedsucces voor de weidevogels

[17 juli 2023] Vorig jaar was een absoluut dieptepunt voor de Nederweerter weidevogels. Voor het eerst in de geschiedenis vloog geen enkel gruttojong uit in de gemeente Nederweert. En waarschijnlijk in heel Limburg. Dit jaar zijn er gelukkig wel weer een aantal jonge grutto’s groot geworden. Minstens drie stuks. Dat lijkt niets maar voor grutto’s is het een belangrijke stap in de goede richting.

Broedsucces voor de weidevogels

Omdat grutto’s heel oud kunnen worden hoeven ze jaarlijks maar relatief weinig jongen groot te krijgen om de populatie stabiel te houden. Per gruttopaar 0,6 kuiken is daarvoor al genoeg. “Eigenlijk is het te triest voor woorden dat we het in Nederland voor elkaar hebben gekregen dat dat zelfs al niet meer lukt. Het nog steeds intensiever wordende landgebruik geeft ze geen kans meer. In Nederweert hebben we gelukkig een aantal boeren die in ruil voor een vergoeding hun gras pas na 1 juli maaien. Op die plekken krijgen weidevogels nog een kans. Gelukkig dit jaar weer een klein succesje dus. Ook bij de wulpen, scholeksters en kieviten hebben we dit jaar weer wat jongen gezien. De overvloedige regen begin mei bleek net genoeg om het voedselaanbod in de droge periode daarna op peil te houden” aldus Willem Maris.

Jagende grutto
Andere boerenlandvogels lijken het ook beter te doen

Ook met de andere boerenlandvogels zoals patrijzen, fazanten en roodborsttapuiten gaat het beter dit jaar. Wel is er door de droogte in de afgelopen maanden een ander gevaar voor de boerenlandvogels zichtbaar geworden. “Het massale beregenen van landbouwgewassen leidt er toe dat complete nesten wegspoelen. Niet alleen op landbouwpercelen maar ook uit gemeentebermen en bomen langs de wegen. In een andere Limburgse gemeente is vastgesteld dat een compleet buizerdnest met jongen en al uit een eik is geblazen. Gelukkig viel er de afgelopen periode weer wat regen. Gelukkig voor de boeren én de vogels“, zo besluit Willem.

Jonge grutto
Volwassen grutto